Održana završna konferencija MAX AID projekta

2023-06-28T15:11:06+00:0028.06.2023|

U srijedu, 21. lipnja 2023. godine pri Općoj bolnici Izola (Slovenija) održana je završna konferencija u sklopu prekograničnog projekta „Postupanje u masovnoj nesreći na prekograničnom području“ akronima „MAX AID“, sufinanciranog iz Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. Jednogodišnje projektne aktivnosti bile su prvenstveno usmjerene u osnivanju trajne suradnje institucija, konkretno onih zdravstvenih, u postupanju prilikom nastupa masovne nesreće na prekograničnom području Obalno-kraške regije i Istarske županije. Uz Opću bolnicu Izola (SB Izola) u ulozi vodećeg partnera, u sklopu projekta sudjelovali su Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije (NZHMIŽ), Opća bolnica Pula (OB Pula), Zdravstveni domovi Izola, Kopra i Pirana, Regijski centar za obavještavanje Kopar, Vatrogasna brigada Kopar i Javna vatrogasna postrojba Umag. Zdravstveni dom Ilirska Bistrica i Klinički bolnički centar Rijeka, također su bili uključeni u različitim domenama aktivnosti i to kao pridruženi partneri s ciljem prenošenja stečenog iskustva u obliku nekog budućeg sličnog projekta na prekograničnom području i Primorsko-goranske regije.

S ciljem uspostavljanja trajne prekogranične suradnje zdravstvenih institucija u slučaju moguće masovne nesreće, projektne institucije realizirale su „Protokol za postupanje partnerske mreže u slučaju masovne nesreće na prekograničnom području“, koji je bio testiran u praksi, u sklopu organizirane simulacijske vježbe masovne nesreće 22.4.2023. godine pri Osnovnoj školi Mate Balota u Bujama. Na razini cjelokupnog projekta, projektni su partneri dobavili različitu sufinanciranu opremu i to konkretno ultrazvučni aparat za orijentacijsku ultrazvučnu pretragu pacijenta (OB Izola), dva kontejnera za izolaciju odnosno provođenje zdravstvenog pregleda potencijalno zaraženih pacijenata u slučaju pandemije kao jednog od oblika masovne nesreće (OB Izola) te specijalno vozilo s prikolicom, opremljeno za potrebe masovne nesreće (NZHMIŽ). U cilju objedinjavanja i podizanja razine stručnosti zaposlenika, ugovoreni su međunarodno certificirani tečajevi i osposobljavanja iz područja liječenja kritično oboljelih i teško ozlijeđenih pacijenata. U tom su smislu bili obuhvaćeni tečajevi s dodatnim postupcima oživljavanja kod odraslih i djece; postupci pri rizično ozlijeđenom osobom u pred bolničkom i bolničkom liječenju te hitnog ultrazvučnog pregleda.

Posebno treba istaknuti trodnevni tečaj o mjerama zdravstvene zaštite u slučaju velikih nesreća (akronim MRMI tečaj) na kojem je sudjelovalo 67 zdravstvenih djelatnika iz Slovenije i Hrvatske. Uspješno položenim ispitom polaznici su stekli temeljna teorijska znanja o spašavanju unesrećenih u masovnim nesrećama te sustavno i praktično iskustvo u simulacijskim vježbama. Jednogodišnje projektne aktivnosti između projektnih partnera iznjedrile su još kvalitetniju suradnju koja će predstavljati značajan temelj u realizaciji nekog budućeg zajedničkog projekta za dobrobit stanovnika na prekograničnom području Istarske i Obalno-kraške regije.

Dušan Deisinger, dr. med., strokovni direktor Splošne bolnišnice Izola

Dušan Deisinger, dr. med., Zamjenik ravnatelja  (Opća bolnica Izola)

Andrej Ardalić, dr. med.,

Andrej Ardalić, dr. med., Voditelj MAX AID projekta pri Općoj bolnici Pula

Max Aid završna 3

Dr. sc. Katja Štrancar Fatur., mag. pharm.spec. (OB Izola) Voditeljica MAX AID SLO-HR 495 projekta

Gordana Antić., dr. med.
Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo
i socijalnu skrb Istarske županije

Dušan Deisinger, dr. med., strokovni direktor Splošne bolnišnice Izola

Jovanka Popović-Glavičić, dr. med.
Voditeljica umaške  ispostave NZHMIŽ