Uspješno održana vježba spašavanja u slučaju masovne nesreće

2023-04-27T12:21:26+00:0026.04.2023|

U sklopu EU projekta  MAX AID, u subotu, 22. travnja 2023. godine, u osnovnoj školi Buje bio je održan akcijski događaj „Simulacijska vježba masovne nesreće u prekograničnom području“.

Uz Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije (NZHMIŽ), Opću bolnicu Izola, Hitnu službu Slovenske Istre, Doma zdravlja Izola i pred hospitalnu jedinicu Doma zdravlja Koper, u vježbi sudjelovali su i Javna vatrogasna postrojba Umag, Dobrovoljno vatrogasno društvo Buje, Javna vatrogasna postrojba Koper, Grad Buje, Policijska postaja Umag i Buje, Crveni križ Bujštine, helikopterski prijevoz Elifriuli, K-9 potražni tim, učenici i djelatnici OŠ Mate Balota Buje te volonteri.

Scenariji simulacije masovne nesreće zasnivao se na elementima požara i djelomičnog urušavanja osnovne škole. U takvim se okolnostima pristupilo brzoj evakuaciji djece iz škole, gašenju požara ali i nastupu K-9 specijalnog tima potražnih pasa u potrazi za dvoje učenika koji se nisu uspjeli evakuirati.

Za vrijeme trijažnog postupka ozlijeđenih od strane djelatnika HMS Umag, djelatnici Crvenog kriza podigli su šatore poradi daljnjeg zbrinjavanja unesrećenih. U takvim je okolnostima, voditelj intervencije Hitne pomoći – liječnik NZHMIŽ odlučio aktivirati „Prijedlog protokola za postupanje partnerske mreže u slučaju masovne nesreće na prekograničnom području“ čime je došlo do aktivacije Medicinsko prijavno dojavne jedinice koja je obavijestila Opću bolnicu Izola te medicinski dispečerski centar Hitne pomoći Slovenske Istre. Timovi NZHMIŽ sve su ozlijeđene medicinski zbrinuli i prevezli, i to većinom u Opću bolnicu Pula.

Hitne pomoći Zdravstvenog doma Izole i Kopar te jedan tim (jedno vozilo hitne pomoći) NZHMIŽ-a dovezli su sedam (7) pacijenata u Urgentni centar Opće bolnice Izola, koja je služila kao prihvatna bolnica za kritično ozlijeđene pacijente, sukladno dogovorenom »Prijedlogom protokola za postupanje partnerske mreže u slučaju masovne nesreće na prekograničnom području«. U simulacijsku vježbu bio je uključen i helikopter EliFriuli-a s ciljem demonstracije važnosti helikopterske hitne medicinske pomoći (HEMS) u prekograničnom području.

Vježba je u potpunosti uspjela i to zahvaljujući prvenstveno visokom stupnju profesionalnosti svakog učesnika ali i odličnom organizacijom dr. Jovanke Popović Glavičić (NZHMIŽ).

 

Reportaža Regionalnog dnevnika HRT-a: