Održan stručni susret MAX AID projektnog partnerstva

2023-03-30T14:16:28+00:0016.03.2023|

Danas je u velikoj Sali za sastanke Opće bolnice Pula održan stručni susret MAX AID projektnog partnerstva na kojem su uz projektne partnere, prisustvovali i pridruženi partneri projekta, među kojima predstavnici Dom zdravlja Izola, Civilne zaštite Kopar, Javne vatrogasne postrojbe Umag, PP Umag i Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Glavna tema samog susreta odnosila se na prezentaciju Nacrta simulacijske vježbe masovne nesreće na prekograničnom području koja će biti organizirana idućeg mjeseca, 22. travnja u neposrednoj blizini Osnovne škole Buje u Bujama. Ravnateljica Opće bolnice Pula doc. dr. sc. Irena Hrstić, dr. med. i njezin zamjenik dr. med. Ivica Fedel, uvodnim su govorom pozdravili sve prisutne u kojem su naglasili dosadašnju izrazito kvalitetu projektnu suradnju među partnerskim institucijama što doprinosi i kvalitetnijoj usluzi krajnjih korisnika.

Voditeljica projekta dr. sc. Katja Štrancar Fatur., mag. pharm. (OB Izola),  upoznala je prisutne s dosadašnjom realizacijom projektnih aktivnosti uz kratak osvrt oko preostalih projektnih aktivnosti koje će biti realizirane do završetka samog projekta, odnosno do 30. lipnja tekuće godine. O važnosti protokolarnih aktivnosti koje su od neizmjerne važnosti prvenstveno u kritičnim (kriznim) situacijama u kojima je uključen veliki broj unesrećenih osoba, prezentirala je dr. med. Gordana Antić. U tu svrhu prisutni su upoznati sa realizacijom Prijedloga protokola za postupanje partnerske mreže u slučaju masovne nesreće na prekograničnom području u kojem se taksativno navode svi nužni postupci, koordinirane aktivnosti službi u cilju pružanja što kvalitetnije pomoći i transporta do najbliže zdravstvene ustanove na prekograničnom području. Predmetni protokol predstavlja ujedno i jednu od glavnih projektnih realizacija u dosadašnjoj fazi samog projekta.

Jovanka Popović-Glavičić, dr. med. voditeljica umaške ispostave Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, predstavila je okvirni scenariji buduće simulacijske vježbe masovne nesreće (OŠ Buje, 22.travnja), izrazitu važnost s logističkog aspekta svih uključenih sudionika kako u pružanju pomoći unesrećenim tako i u osiguranju samog područja u cilju sprječavanja većih razmjera štete, što je i potvrdio pomoćnik načelnika Policijske postaje Umag s Ispostavom Buje Boban Robert Paulović. U tu svrhu, bit će realizirana i video produkcija vježbe, u koju će biti uključeni i kadrovi iz Opće bolnice Izola  i to prvenstveno u cilju podizanja senzibiliteta i pribranosti u ponašanju javnosti, ali i važnosti u koordinaciji preko graničnih službi prilikom nastupa jednog takvog nemilog događaja.

Prijedlog protokola za postupanje partnerske mreže u slučaju masovne nesreće na prekograničnom području dostupan je putem linka: PRIJEDLOG PROTOKOLA

doc. dr. sc. Irena Hrstić, dr. med.
Ravnateljica Opće bolnice Pula

dr. sc. Katja Štrancar Fatur., mag. pharm.spec.
(OB Izola)
Voditeljica MAX AID SLO-HR 495 projekta

Gordana Antić., dr. med.
Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo
i socijalnu skrb Istarske županije

Jovanka Popović-Glavičić, dr. med.
Voditeljica umaške  ispostave NZHMIŽ